fbpx
Uudet opintopiirit ja matkat
Täältä löydät tietoja uusista opintopiireistä, jotka eivät olleet vielä opinto-oppaassa
kymenlaaksonopisto, kyme, uudet, opintopiirit, matkat
1745
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-1745,bridge-core-2.5.7,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-24.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Soittotunnit Kädentaidot Liikunta

UUDET OPINTOPIIRIT JA MATKAT

Täältä löydät tietoja uusista opintopiireistä, jotka eivät olleet vielä opinto-oppaassa

 

Keväällä 2021 alkavia uusia kursseja:

 

LUOVAN KIRJOITTAMISEN KURSSI: PROOSAA JA RUNOA ELÄMÄNKOKEMUKSEN POHJALTA K (130200)

 

Tiistaisin klo 18.00-19.30

Kurssipäivät: 12.1., 19.1., 2.2. ja 9.2.2021

Reunan kirjakauppa

AP Kivinen

Kurssimaksu 25€

 

Luovan kirjoittamisen kurssilla jatketaan omien kokemusten kiteyttämistä kaunokirjalliseen muotoon. Neljän kokoontumiskerran aikana etsitään omaa kirjoittajaääntä erilaisten kirjoitusharjoitusten avulla. Lisäksi käydään keskustelua kurssilaisten omien tekstien pohjalta.

Kurssi sopii kaiken ikäisille kirjoittajille, myös kirjoittamista pidempään harrastaneille. Aiempaa kirjoittajakokemusta ei kuitenkaan välttämättä tarvitse olla; tärkeintä on kiinnostus ja halu kirjoittaa sekä muokata omaa tekstiä.

Kirjoituskurssin ohjaajana toimii jyväskyläläinen KM, luokanopettaja ja kirjailija AP Kivinen. Hän on julkaissut kolme runokokoelmaa, uusimpana Minä tulen maasta jossa odotetaan uutta kevättä (2020). Poetry Slamin / lavarunouden Suomen mestarina (2015) hän on esittänyt omia tekstejään kotimaisten runoklubien lisäksi myös ulkomailla.

 

POGOVORIM? – KONETSHNO! (JATKOKURSSI) K (120603)

Perjantaisin klo 13.15-15.45

22.1.-23.4.2021

Myllykosken kirjasto

Opettaja Terhi Forss

Kurssimaksu 40€

 

Ryhmä soveltuu parhaiten muutaman vuoden venäjää opiskelleille, mutta siihen voi tulla erilaisin taidoin. Kurssin tavoitteena on auttaa selviytymään jokapäiväisestä keskustelusta, erilaisista asioimistilanteista sekä hieman vaativimmistakin puhetilanteista. Kurssilla kerrataan ja laajennetaan sanavarastoa, kehitetään puhutun kielen ymmärtämistä, hiotaan ääntämistä ja harjoitellaan puhumista eri tavoin rennossa ilmapiirissä. Oppikirjana Konetshno! alkaen kpl:sta 1.

 

OMAKSI ITSEKSESI -KURSSI (219804)

”Omaksi itseksi” on itsetuntemusta, tyytyväisyyttä ja kiitollisuutta lisäävä keskusteluryhmä, jossa osallistujat pääsevät ohjatusti pohtimaan, millaista tarinaa he itsestään ja elämästään kertovat. Tavoitteena on tulla yhä tietoisemmaksi omista valinnoistaan ja niiden vaikutuksesta elämään. Jokainen osallistuja kertoo itsestään juuri sen verran kuin haluaa. Luottamuksellista ja leppoisaa keskustelua ohjaa kirjailija ja terapeutti Katariina Hakaniemi.

 

Neljä kokoontumiskertaa klo 17.30–19.00
Hinta 40 €
Paikka Reunan kirjakahvila, Myllykoskentie 17

 

Lisätiedot info@reunalla.fi, ilmoittautuminen https://kymeopisto.com/kansalaisopisto/kurssit-ja-ilmoittautuminen/ tai suoraan kirjakahvilaan puh. 040 578 8049

 

14.1. Mitä tarkoittaa olla oma itsensä?
Usein kuulee sanottavan, että esimerkiksi parisuhde tai muu ihmissuhde on hyvä, kun ”saa olla oma itsensä”. Mitä se tarkoittaa? Miltä tuntuu, kun ei saa olla itsensä? Virittäydymme teemaan ja opettelemme tunnistamaan, mistä omana itsenään olemisessa on kyse. Apuna sekä tämän että muiden kertojen keskustelussa käytetään itsetuntemukseen liittyvää tieto- ja kaunokirjallisuutta tai musiikkia.

21.1. Millaisissa tilanteissa olet saanut olla juuri sellainen kuin olet?
Keskustelemme siitä, millainen olisit, jos mitkään ulkoiset asiat tai paineet eivät koskisi sinua eikä kukaan arvostelisi valintojasi. Miten valitsisit silloin ja millaisia ratkaisuja tekisit? Vaikka kysymykset ovat isoja, keskustelussa pidetään valoisa vire ja tulevaisuuteen suuntautuva näkökulma.

28.1. Millaista tarinaa kerrot itsestäsi?
Mitä kertoisit itsestäsi ihmiselle, jonka olet vasta tavannut, mutta joka tuntuu sielunkumppanilta? Keskustelemme siitä, miksi juuri tietyt elämäntapahtumat ovat niin tärkeitä, että ainakin ne uuden tuttavuuden pitäisi sinusta tietää. Voisiko niistä kertoa jollakin muulla tavalla kuin tähän asti on kertonut? Miltä tuntuisi, jos menneisyyden suuri elämänmuutos tai kriisi ei enää olisikaan niin määräävä kuin miltä se on aina tuntunut? Sinun ei tarvitse avata elämäsi käännekohtia enempää kuin itse haluat.

4.2. Yhteenveto kurssin aikana tulleista oivalluksista
Millaisia pieniä tai suuria askelia itseksi tulemiseksi on kurssin aikana ottanut? Miten voisit hyödyntää oppimaansa jatkossa? Onko tarinasi muuttunut oivallusten ansiosta? Miten uusi tarina muuttaa sinua?

Kurssilla on hengähdystaukoja keskusteluista, jolloin kuunnellaan teemaan sopivia lauluja tai runoja ohjaajan lukemana. Kurssilaiset voivat myös itse tuoda mukanaan musiikkia tai tekstiä, josta he ovat löytäneet yhtymäkohtia elämäntarinaansa.

 

NELJÄN RUNOILIJAN KLUBI-ILLAT (130203)

Reuna-kustantamon neljä kirjailijaa vetävät jokainen itsensä näköisen runoklubin. Kirjakahvila on avoinna klubi-iltoina. Kahvilasta voi ostaa virvokkeita ja kahvia kurssin aikana.

 

Neljä kokoontumiskertaa klo 18–20.

Hinta 40 €

Paikka Reunan kirjakahvila, Myllykoskentie 17

 

Lisätiedot info@reunalla.fi, ilmoittautuminen https://kymeopisto.com/kansalaisopisto/kurssit-ja-ilmoittautuminen/ tai suoraan kirjakahvilaan puh. 040 578 8049

 

11.2.

Ensimmäisessä työpajassa alkuverrytellään mieli ilmavaksi limerikkien poluilla: kahlaillaan läpi esimerkkejä limerikin rakenteesta, tarkoituksesta ja tyylilajista. Edetään lavarunouteen: työpajan vetäjä Olli Sarpo esittää muutaman runonsa ja klubilaiset lausuvat/laulavat/kuiskaavat omia runojaan tai antavat ne toisen esitettäväksi. Jokaisen esityksen jälkeen pohditaan, millaisia tunteita aihe ja esitys herättivät. Jälkilöylyissä käydään läpi kokemukset runojen esittämisestä.

25.2.

Johanna Hasun työpajassa etsitään kirjoitusharjoitusten avulla oman elämän tapahtumia, joita voi käsitellä runon keinoin. Kirjoitetaan lyhyitä tuokiokuvia, tutkitaan hetkessä avautuvia mahdollisuuksia. Miten pukea sanoiksi koettu ja eletty? Voidaan kokeilla myös laulun tekstin tekemistä – kumpi on ensin, sävel vai sanat, vai tulevatko ne yhdessä? Illan aikana tai jo aiemmin syntyneitä tekstejä voidaan lukea ja laulaakin.

25.3.

Jere Pätärin työpajassa tutustutaan tajunnanvirtaan runoudessa ja ilmaisun osana. Koetetaan saada ajatuksia virtaamaan paperille ilman pengerryksiä ja patoja. Tutustutaan esimerkkirunoihin ja harjoitellaan omien mielleyhtymien tuottamista paperille ja rationaalisuuden sivuuttamista. Luetaan omia tekstejä tai toistemme tekstejä, mikä vaan hyvältä tuntuu. Nautitaan sanoista ja lauseista hyvässä seurassa.

22.4.

AP Kivisen vetämässä työpajassa tehdään kirjoitusharjoitus tai kaksi. Kokeillaan ja koetellaan itselle luontaista tekstin rytmiä. Avataan pandoran lipas. Käydään sivupolulla kenties, astutaan harhaan… ehkä löydetään jotain. Luetaan ääneen, keskustellaan ja kommentoidaan. Ja runoklubin hengessä esitetään lopuksi tässä pajassa tai aiemmin kirjoitettuja omia tekstejä.

 

 

Syksyllä 20 alkavia uusia kursseja:

 

VANHAN TANSSIMUSIIKIN YSTÄVÄT (110119)

Maanantaisin klo 13.00-14.30

14.9. – 7.12.2020
18.1.-19.4.2021

Puolakan talomuseo

Opettaja Jouni Sjöblom

Kurssimaksu 60€ (kattaa koko lukuvuoden, laskutetaan 2 erässä)

 

Matalan kynnyksen ryhmä kaikille soittajille ja laulajille. Vanhan tanssimusiikin helmiä ja ikivihreitä sävelmiä omilla soittimilla soittaen ja laulaen. Jos haluat musisoida ja kehittää taitojasi ryhmässä soittamisessa, tervetuloa mukaan. Kaikkien soittimien soittajat ovat tervetulleita.

 

 

KERAMIIKAN TYÖPAJA 2 (110431)

Keskiviikkoisin klo 17-19.15

16.9.-9.12.2020
20.1.-14.4.2021

Inkeroisten opisto, Kulttis

Opettaja Sini Inkeroinen

Kurssimaksu 105€ (kattaa koko lukuvuoden, laskutetaan 2 erässä)

 

Kurssilla harjoitellaan keramiikan menetelmiä monipuolisten ja vaihtuvien tehtävien avulla. Valmistamme kurssilla taide- ja käyttöesineitä sekä tutustumme myös keraamisen kuvanveiston mahdollisuuksiin. Saven erilaiset muovailutekniikat, työvälineiden käyttö, pintakuvioinnit ja lasituksen mahdollisuudet tulevat tutuksi kurssilla. Kurssi sopii sekä vasta-alkajille että jo pidempään harrastaneille. Materiaaleja voi ostaa paikan päältä.